Bahasa melayu, bahasa negaraku

Post becakap melayu.
Pasal aku mau.

Hari ani hari besejarah pasal pasukan bula Brunei manang 2-0. Tahniah pasukan Brunei – hip hip hooray, hip hip hooray!

Inda pulang ku meliat bula, hanya sekadar membaca facebook status & twitter urang. Siuk membaca drama2 yang berkaitan dengan pelawanan bula ani – bukan pulang pasal bula tapi pasal penyokong2 yang membari awar & pasal urang2 yang sanggup bangun awal pagi alum lagi subuh sudah ada di belapan. Cerita2 urang kana rujuh lah, pengsan lah…drama-drama!

Lama nya sudah inda menulis. Mungkin pembaca semua tertanya2 kenapa tia si dayangku ani menulis dalam bahasa melayu yang campur brunei & BM rasmi. Adakan dulu ku tulis pasal macamana tactic (taktik?) kami – aku sama pelakian ku (huuuu tua bunyinya) – kan mengajar baby nanti dua bahasa. Aku cakap melayu sepanjang2 di rumah & ia cakap omputeh. Hasilnya insyaAllah anak yang pintar yang buleh cakap dua bahasa dengan …. apa fluent dalam BM? *google translate* …… lancarnya.

Sampai kami pun buleh tepuk belakang sendiri & cakap rah baby ‘ok, lapas ani belajar bahasa arab okkkk?’

Bab2 bahasa melayu ani, mesti diasah pulang utak supaya becakap lagi lancar…. Kadang2 M tanya apa *insert english word* dalam melayu dan aku dengan malunya cakap ‘antah, check your dictionary’. Pasal atu jua kali kalau ku explain apa erti sesuatu perkataan, ya macam inda pecaya and keluarkan telipun untuk check kamus BM nya —awu bekamus ya, comel kan? Lagipun nanti baby (yang inda lagi baby, big boy by then) karang inda pandai cakap BM, atau atau ada ‘english accent’ (oh dear), sekali urang cakap ‘awu andangnya indungnya inda bawa cakap melayu, iatah ia SPEAKING’.

Ok any random to the max (oops tekeluar cakap):

1. Zayan suka ‘becakap2’, suka kana agahi. Yang paling mahal, pukul 7 pagi, bangun senyum2 macam urang inda besalah. Pebaik tah ya tidur 5 jam kaaa, 2 jam kaaa, bangun pukul 5 pagi bemain kaaa….tantu ya bangun kul 7 jua. Andang hairan bin ajaib.

2. Zayan suka keluarkan banyak aing liur jua, bebuyah2 kadang2nya. Abis bib betukar dua tiga kali dalam sehari. —tapi you still cute baby *biased mama*

3. Tapi tangisannya masih kuat sampai mengiang2 (adakah that word? i meant echo-ing) dalam telinga urang sekelilingnya. Tangisannya also effektif (?) membangunkan ayahnya yang keraja shift malam. Kesian.

4. Merujuk ke no 3, macamana ni belarai? macamana dalam kapal terabang? Lokap tia kali di arah cockpit? —ekks, lokap bahasa indon kan? —–

5. Ok atu saja dulu. sakit utak memikirkan perkataan2 melayu/brunei.

Sekian terima kasih.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s